De kunst van het niets doen, niets denken, gewoon ‘zijn’

 

Ohjee, wat heb ik het hier lastig mee gehad om rust en kalmte in me toe te laten en mezelf aan te leren dat het OK is om even niets te doen en nergens bij stil te staan…
Ik ben namelijk een zeer actief en energiek persoon en degene die mij goed kennen zullen dit zeker kunnen bevestigen! De keerzijde van mijn extreem actieve ‘zijn’ is daarbij wel dat ik moeite heb om even tot mij zelf te komen en de tijd te nemen om bij mezelf stil te staan. Ik ren als het ware vaak mezelf voorbij, overschrijd snel mijn grenzen en heb de neiging om mijn perfectionisme de bovenhand te laten nemen samen met mijn te hoog geplaatste eisen.

~ Don’t wait for everything to be perfect before you decide to enjoy your life! ~

Vermoedelijk is dit wel herkenbaar voor sommigen, zeker in het heden waarin de druk enorm hoog ligt op een goed voorkomen. Perfectie wordt hoog in het vaandel gedragen en perfectie is iets waar velen naar proberen te streven. Nochtans is perfectie net het onbereikbare, die in ieders ogen een andere betekenis heeft. Met andere woorden, het is een beeld, een visie, iets wat er niet ‘is’, onbestaanbaar, ongrijpbaar.

Met het ouder worden heb ik beseft dat ik hiermee moest stoppen, dat overdreven gedoe waarin ik mijzelf steeds uitput of te sterk blijf uitdagen.
En neen dit gaat niet van dag op dag en jezelf volledig proberen te veranderen is ook niet de bedoeling… perfectionisme en uiterst energiek en actief zijn is een deel van je persoonlijkheid… en elk deel van je persoonlijkheid is kostbaar en moet je omarmen! Het is gewoon belangrijk dat je leert accepteren wie je bent, hoe je bent en er beter mee leert omgaan.
Want ook je zogenaamde ‘imperfecties’ hebben hun positieve zijde, soms moet je ze gewoon nog ontdekken.
De perfecte manier om die innerlijke balans terug te vinden is zorgen dat je jou bewust bent van jezelf, dat je weet waar jou grenzen liggen en dat je weet wat goed voor je is. Dit kan door te leren genoegen nemen met het niets doen, niets denken, het gewoon ‘zijn’, in het hier en nu.

Note to yourself: 
RELAX.
You are enough.
You have enough.
You do enough.
Breath extra deep, let go…
just live right now in the moment

Maar hoe ga je hierin nu te werk?

Laat ik eerst en vooral duidelijk zijn, dit is een proces, een proces die voor ieder van ons wel ergens afwijkt, die iedereen ook anders zal ervaren, en die met vallen en opstaan zal verlopen. Accepteren is de eerste boodschap hierin.

1) Ga eens wat vaker de natuur in, plaats je op een bank en kijk recht voor je uit (of sluit je ogen) terwijl je geniet van de geluiden, de geuren, de beelden,… rondom je. Focus je enkel en alleen op dat moment. Ook met de blote voeten het gras inlopen kan een enorm zalig en rustgevend effect hebben.

2) Kauw trager op je eten, sta stil bij wat je eet, hoe het smaakt, de textuur en hoe je het ervaart, dit heeft zowel positieve invloed op je metabolisme als op je mentale rust.

3) Ga eens mediteren of doe aan yoga, ik weet dat niet iedereen hier voorstander van is omdat het ‘zweverig’ klinkt maar ik kan je met zekerheid bevestigen dat het een absolute aanrader is. Ik ervaar hierbij alvast enorm goede resultaten.

4) Wees eens creatief bezig en focus je volledig op elke handeling die je doet, ga eens op in je eigen wereld.

5) Geniet van wat rustige muziek in een ruimte met kaarsen en wierrook, gegarandeerd dat je bijna in een zachte roes valt, echt heerlijk.

6) Zorg voor voeding die je lichaam voedt en nodig heeft, vermijd afvalstoffen die je lichaam nog meer uitputten.

7) Lig of zit gewoon even in je zetel/bed/stoel waar dan ook zonder enig schuldgevoel, zonder enige bedoeling, beleef gewoon het moment dat jij daar zit of ligt, en wees gelukkig dat je dit kan.

Wat je bij bovenstaande tips merkt is dat we telkens onze focus leggen op het ‘hier en het nu’. Vaak verdrinken mensen volledig in hun zorgen over het verleden en hun angsten voor de toekomst wat voor een enorme stress zorgt. De beste manier om je innerlijke rust terug te krijgen is dus de gedachten terug te brengen naar het heden, zonder enige spijt van wat was en zonder enige verwachtingen van wat nog moet komen. Gewoon het moment beleven waar je jou nu in bevind en vieren dat je hier mag zijn.

2 thoughts on “De kunst van het niets doen, niets denken, gewoon ‘zijn’

 1. Goed geschreven en zo herkenbaar.

  Na verloop van tijd dezelfde remedies gevonden, zelfs de yoga en blote voeten in het gras 🙂

  Nog een tip… puntje 7 doe ik (op de trein of waar dan ook) met behulp van een meditatie app:
  http://www.headspace.com

  Die kerel begeleidt je op een luchtige en leuke manier met zijn stem en leert je te mediteren. Je kan het gratis uitproberen op je phone.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s