Cardio of krachtraining?

Vaak krijg ik vragen over wat nu eigenlijk het belangrijkste is cardio of krachttraining? Wel ik kan jullie zeker al zeggen dat ze beiden enorm belangrijk zijn en dat je ze beter in combinatie gebruikt. Nu is er wel een verschil als het gaat om de duur en tijd die je er moet in steken. Cardio en krachttraining zijn beide heel belangrijke work-outs maar met iets wat andere doeleinden. Natuurlijk ga je bij cardio naast zijn hoofddoel om calorieën te verbranden en conditie te ontwikkelen ook wel wat spieren ontwikkelen. Net zoals je bij krachttraining ook calorieën zal verbranden terwijl je jou eigenlijk focust op spierontwikkeling. De nuttigheid van hun gebruik is dus afhankelijk van wat jou einddoel is.

~ Succes starts with self-discipline ~

20622603_796055480555137_1263597733_o

Voorbeeld 1 Cardio:
1) Ben je iemand die graag wat kilo’tjes minder zou wegen of heb je het gevoel dat je telkens wat moet rusten na het oplopen van een trap, dan moet jou focus in eerste instantie op cardio leggen. Cardio zorgt namelijk voor de ontwikkeling van een goede conditie, het verbeterd je ademhaling, je longomvang, je soepelheid en doorzettingsvermogen. Daarnaast ga je bij een goede cardio oefening toch wel wat calorieën erdoor heen jagen! Spierontwikkeling komt ook wel in lichtere mate voor bij cardio maar dan voornamelijk op de onderste delen van je lichaam, de benen en billen eventueel.

Is enkel Cardio dan genoeg?:
Dit is uiteindelijk afhankelijk van wat jij wil bekomen. Hoogstwaarschijnlijk is het antwoord, NEE! Cardio zal namelijk je gewicht wel wat doen zakken of je conditie verbeteren maar de meesten onder ons verwachten hierbij ook een wat strakker lichaam. Wanneer je een strakker lichaam verwacht zal je toch wat krachttraining moeten doen om jou ‘ideale’ resultaat te bekomen.

Jou trainingschema:
Zorg voor een trainingschema waarbij je ongeveer een 65/70% cardio doet en 30% krachttraining. (deze cijfers zijn geen perfecte indicatie van de hoeveelheid tijd, je moet dit ook zelf wat gaan aanvoelen)
Voorbeeld 2 Krachttraining:
2) Ben je iemand die van nature smal is van omvang of je komt gewoon niet snel bij? Wil je graag bijkomen in spiermassa of werk je voor die strakke summerbody?
Hier zal je jou focus best voornamelijk op krachttraining leggen, zeker als je van nature al niet echt hoeft af te vallen. Krachttraining zorgt voornamelijk voor de ontwikkeling van je spiermassa, je spieren worden sterker, strakker en soepel. Krachttraining zal zorgen voor een mooi strak en afgetraind lichaam. (in de mate die jij verkiest natuurlijk) Hierbij zal je ook wel wat calorieën gaan verbranden maar zal de focus toch meer liggen op de spieren.

Is enkel krachttraining genoeg?:
Hierbij zal ik ook, NEE, moeten antwoorden. Het is namelijk altijd beter dat je start met wat lichte cardio om je lichaam wat los te maken en voor te bereiden op de krachttraining. Daarbij is Cardio ook wel een hulp om de overige calorieën te verbranden die nog moeten verdwijnen om je spieren beter te doen uitkomen.

Jou trainingsschema:
Zorg voor een 65 % krachttraining en een 35% cardio (deze cijfers zijn geen perfecte indicatie van de hoeveelheid tijd, je moet dit ook zelf wat gaan aanvoelen)

 

Conclusie: geen van beide kan worden geëlimineerd, hun functies samenbrengen zullen een veel mooier resultaat geven dan wanneer je er ene verkiest apart.

~ Work out, eat well, your body will reward you! ~

20622697_796055690555116_1504700301_o

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s