Last van PDS? Deze middeltjes helpen echt!

20614443_796156853878333_671016523_n

Prikkelbaar darm syndroom (PDS), niets vervelender dan dit! Het kan je compleet uitputten, je kan met moeite nog genieten van een heerlijke uitgebreide maaltijd en je wens niet liever dan dat je het toilet overal in je zak kon meenemen.
Pijnlijke krampen, een opgeblazen gevoel en misselijkheid zijn dan ook zeker niet onbekend voor mensen met last van PDS.

Maar wat is PDS nu eigenlijk en wat kan je er aan doen?
PDS is een veelvoorkomende vervelende aandoening waarvan de echte duidelijke oorzaak nog onbekend is. Het hebben van een gevoelig en verstoord darmstelsel speelt hierin zeker wel een rol. Hoogstwaarschijnlijk kunnen de klachten vanuit verschillende factoren voortkomen. Vele mensen ondervinden bijvoorbeeld onder meer klachten tijdens periodes van stress, bepaalde voedingsmiddelen of eventuele infecties, … maar een definitief en volledig antwoord op de vraag wat is het en van waar komt het is er momenteel nog niet.

Door de weinige kennis over de uiteindelijke echte oorzaak is het natuurlijk niet makkelijk om een goede behandeling te vinden hiervoor. Een specifieke medicatie of een geneeskundige behandeling die zeer efficiënt is voor iedere patiënt is dus nog niet echt gevonden.

Nu zijn er wel enkele kleine (natuurlijke) middeltjes om de klachten van PDS te verminderen of op zijn minst te verzachten.

  • Zorgen voor een gezonde levensstijl. Genoeg beweging zou namelijk een positief effect hebben op de klachten van PDS.
  • Let op je voeding: vermijd pikante kruiden, ‘gasvormende’ groenten (bv bonen, peulvruchten, ui, kool), koffie, alcohol, citrusvruchten, … (dit wil niet zeggen dat je dit nooit meer mag eten maar wees gewoon gewaarschuwd over de mogelijke klachten die nadien kunnen opkomen)
  • vermijd zoveel mogelijk stress (Ook al vind ik dit wel een zeer lastige om te verwachten van mensen in deze tijd.)
  • Lijnzaad zou naar horen zeggen een positieve werking hebben op PDS klachten. Ik gebruik zelf ook vaak af en toe lijnzaad en ik heb inderdaad nadien ook nooit last van PDS ondervonden maar of dat dit nu echt de klachten zou verminderen is voor mij zelf nog wat onduidelijk.

Maar…

Nu heb ik sinds kort nog 2 nieuwe middeltjes ontdekt die mij ENORM goed helpen om de klachten te verminderen en waar ik heel tevreden over ben namelijk Pepermunt olie en Kefir!

20623519_796156837211668_476791842_o

  • Pepermunt olie (Tempocol) zijn kleine capsules op natuurlijke basis die ik s’morgens en s’avonds een halfuur voor mijn eten inneem op een nuchtere maag. (op mijn doos staat 3x maar ik heb voldoende met 2x momenteel). Pepermunt werkt namelijk kalmerend en pijnstillend op de darmen en zorgt zo voor het verminderen van je klachten. Bij mensen met reflux wordt dit normaal wel afgeraden doordat er een kans in zit dat je met reflux wat extra last kan ervaren met brandend maagzuur. Als je mijn vorige blog hebt gelezen ‘Reken af met reflux!’ dan weet je dat ik zelf een reflux ‘patiënt’ ben en ik ondervind wel totaal geen last van deze zogenaamde bijwerking, dus ik vermoed dat dit persoonlijk is. (Patiënt klinkt wel wat zwaar maar ik wist nu niet meteen hoe ik het anders kon verwoorden :-D) 
  • Kefir is een gefermenteerde drank die oorspronkelijk wordt gemaakt van koeien- of geitenmelk. Het bevat een hoog gehalte aan voedingsstoffen en probiotica waardoor het ongelofelijk goed is voor de spijsvertering en de darmen. Probiotica zou namelijk een zeer gunstig effect hebben op je spijsvertering. Wanneer ik kefir drink voel ik ook een versterkt gevoel in mijn darmen, net alsof mijn darmen meer tegen een stootje kunnen.

Ik ondervind alvast heel goeie resultaten van deze producten en tips en ik zou het zeker iedereen met PDS aanraden om het eens te proberen! Ik kan wel niet verzekeren dat dit bij iedereen het zelfde gewenste eind effect zal geven en hetzelfde resultaat. Eventueel wat extra raad vragen bij je apotheek kan dus zeker geen kwaad! (alles is ook afhankelijk van de manier waarop je leeft of eventueel bijkomstige klachten of situaties)
Maar elke mogelijke oplossing is welkom toch?

 

20631847_796156843878334_896096792_n

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s