Hooggevoeligheid: een vloek of zegen?

20768006_1902851806632315_2675950132354681059_n
Hooggevoeligheid, een topic die de laatste jaren steeds vaker op tafel wordt gegooid. Voor sommigen is de kennis hierover al in een verder stadium, voor anderen is het allemaal nog wat nieuw. Ben jij bij die nieuwelingen die nog maar net kennis heeft gemaakt met jou unieke eigenschap, dan zie je jou hooggevoeligheid waarschijnlijk nog als een last. Hooggevoeligheid wordt namelijk nogal vaak ontdekt op een wat lastigere fase in je leven, een fase waarbij je plots tegen je merkwaardige eigenschap op botst.

Maar wat is hooggevoeligheid nu eigenlijk en hoe ga je hiermee om?
Om je even al wat meer duidelijkheid en zekerheid te geven kan ik je reeds vertellen (en eventueel gerust stellen) dat hooggevoeligheid geen afwijking noch één of andere nare ziekte is. “Hooggevoelig zijn” is een eigenschap, een karaktertrek die samen met al je andere kenmerken jou maakt tot wie je bent. Het is met andere woorden gewoon jou unieke zelf.

Ik zal in deze blog nu niet dieper ingaan op de vraag: ‘Ben ik hooggevoelig?’ of ‘Wat is de uitgebreide wetenschappelijke verklaring hiervoor?’, wel zal ik zeker nog in één van mijn volgende blogposts een vragenlijst opstellen waarin jij eens voor jezelf kan nagaan of hooggevoeligheid ook een mogelijke eigenschap kan zijn die je hebt opgemerkt bij jezelf.

Voor degene die hier wel reeds mee bekend zijn, of dit nu bij jezelf is of bij iemand van je dichte vrienden of familie, zal ik even dieper ingaan op de vraag is dit nu een vloek of een zegen? Hooggevoeligheid is vaak in eerste instantie een karakter eigenschap die wordt ervaren als vermoeiend, verwarrend, lastig en een struikelblok. Je ervaart prikkels en indrukken veel sneller en intenser dan anderen en die kunnen je overwelmen en uitputten wanneer je nog niet echt weet hoe je er mee om moet gaan. Daarnaast zijn stress, irritante geluiden, sterke indrukken en negatieve energieën soms zeer moeilijk te vermijden in deze wereld. Nu is het de ‘kunst‘ om niet steeds alles te gaan vermijden maar net jou er tegen te gaan sterken. De juiste keuzes te maken en naar je lichaam luisteren is hierbij zeer belangrijk. Hierbij moet je positieve energieën gaan aan trekken waarbij je al het negatieve bewust zoveel mogelijk gaat afblokken.

Heb je plots wat vaker last van klachten?:
Wanneer je hooggevoeligheid aan de alarmbel (de klachten) trekt dan wil je lichaam jou vertellen dat het hoog tijd is om eens wat meer aandacht aan jezelf te schenken en om eens na te gaan of de stappen die je nu onderneemt wel de juiste zijn. Ga hier dan ook niet tegen in want een gevecht met je eigen lichaam zul je uiteindelijk niet winnen. Eens strijd waarin je tegen jou natuur in gaat zal jou duur komen te staan. (Ik spreek uit ervaring) Op langer termijn zal je lichaam namelijk uit geput geraken en zal het jou limieten gaan opleggen of je dit nu wil of niet. Dus omarm deze eigenschap en wees trots op jou alarmsysteem, hij weet wat goed voor jou is


Maar…
Laten we nu ook eens de goede kanten van dichterbij gaan bekijken. Hooggevoelige mensen zijn namelijk vaak zeer creatief ingesteld, zijn intuïtief heel sterk, hebben een groot empathisch vermogen en kunnen zeer diep en intens genieten van kleine prikkels genieten. Denk maar aan een klein straaltje zon op de huid, het gevoel achter een melodie, het verhaal achter een foto,… Hooggevoeligheid geeft je dus de kans om van het leven te genieten tot op het diepste mogelijke niveau (met de nodige training en ervaring natuurlijk)


20931004_803251256502226_2067397477_o

Spiritualiteit en hooggevoeligheid:
Hooggevoelige mensen hebben namelijk meestal vaker het vermogen om op spiritueel vlak zich te gaan ontplooien en het leven op een heel andere wijze te gaan ontdekken. (voor degene die zich hierin willen verdiepen natuurlijk) Bij spiritualiteit draait het namelijk veel om gevoel, intuïtie en intense ervaringen. Nu wil ik niet zeggen dat mensen zonder deze eigenschap niet intens kunnen genieten, niet empathisch of spiritueel kunnen zijn maar het ligt gewoon anders, het zenuwstelsel van een hooggevoelig persoon zou namelijk veel complexer en uiteenlopender zijn dan van een niet-hooggevoelige. Dus het gaat hem niet om ‘wij wel, jullie niet’ maar wel om de uniekheid en diversiteit in het gevoel die je met deze eigenschap kan ervaren.

Dus om nog even op de vraag in te gaan van is dit nu een vloek of een zegen?
Wel aangezien dit een eigenschap is van jezelf en je dit onmogelijk kan veranderen is het een aanrader om je wat meer te gaan verdiepen hierin als je hier last van ervaart. Zo kan je jou eigenschap wat beter leren kennen en je kijk hierop stilaan laten veranderen . Door kennis te gaan maken met alle positieve zijden aan jou wel unieke maar prachtige eigenschap kan je namelijk nog onder de indruk worden van jou nog wat ongekende aanwezige talenten.
Wedden dat ook jou mening hierin kan veranderen zo was het namelijk bij mij ook!

Kort even mijn ervaring: 
Een tijdje terug maakte ik ook voor de eerste keer kennis met mijn unieke eigenschap. Vele jaren heb ik hier last van ervaren en voelde ik mij soms onbegrepen. Ik kon mijn gevoelens moeilijk uitspreken en kropte meestal alles op waardoor mijn alarmbellen ook enkele malen hebben gerinkeld. Daarnaast ben ik nog eens een perfectionist met te hoge eisen als het op mezelf neer komt en je kunt het al raden, het putte mijn lichaam stilaan uit. Nu ik met ouder worden weet wie ik ben, en ik mijn karaktereigenschappen steeds beter begrijp heb ik het eindelijk een plaats kunnen geven en heb ik mij verder verdiept in de positieve kanten van het hooggevoelig zijn. Nee hier zijn geen medische of geneeskundige oplossingen voor nodig, enkel een sterke wil en acceptatie. Ik ervaar nu dat dit geen last hoeft te zijn, ook al is het soms niet elke dag even simpel om er mee om te gaan, toch zie ik mijn hooggevoeligheid nu meer als een talent  dan als een struikelblok! Het maakt mij wie ik ben en daar ben ik trots op! 


Persoonlijke:

Boek aanrader: Elaine N.Aron – Hoogssensitieve personen

Behulpzame kruid: Bachbloesem 

 


 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s