Gezondheid in de media, een eeuwige discussie!

Wat is nu gezond en wat niet? :

Dit is een veel voorkomende discussie in de media waar uiteindelijke geen echte conclusie uit verder komt. De ene maal wordt een product opgehemeld als de superfood van het moment, enkele maanden later komt een artikel te voorschijn over alle negatieve uitwerking van dit zelfde product. Denk maar bijvoorbeeld aan de topics:
‘Water drinken’, de ene verteld dat 1,5 L water de perfecte hoeveelheid is per dag terwijl een ander zweert op 3 L.
‘Fruit is super gezond’ maar plots zou je hier ook niet teveel mogen van eten aangezien dit enorm veel suikers bevatten en dus ook een dikmaker zouden zijn.
‘Rijstwafel als vervanging van brood’, oh nee want dan zijn rijstwafels weer te zoutig en is de gepofte rijst totaal af te raden bij iemand die wil afvallen.
E
n zo gaan we maar verder…

Dit is een oneindig doorlopende straat. In het begin had ik het hier enorm moeilijk mee, je wil jouw best doen om zo gezond mogelijk te leven maar dan wordt je motivatie afgenomen door de vele meningsverschillen.
Want wat moet je na een tijdje nog kiezen zonder plots weer met schuldgevoel rond te lopen wanneer je wordt verteld dat dit toch niet echt de beste keuze was. Enorm demotiverend, niet?

Laat ik jullie even mijn mening hierover meegeven:
Stop met je focussen op de verschillende artikelen die je hoort in de radio, ziet op tv of leest in tijdschriften. Oké, soms zal er wel een deel waarheid in verscholen zitten maar ga je hier niet op blindstaren. Mijn idee over een gezonde levensstijl is zorgen voor een zo gevarieerd mogelijk menu waarin je voeding verkiest die nog het dichtst bij de natuur staat. Denk maar aan verse groenten, fruit, vlees of vis, noten, zaden, kruiden,… die zo min mogelijk bewerkt zijn. Wil dit zeggen dat je alles moet vermijden die bewerkt is? Oh god nee want jammer genoeg is praktisch niets meer compleet onbewerkt.

Wat ik eigenlijk wil bedoelen is dat je producten zoals diepvries pizza, voorgemaakte lasagne, hamburgers, frieten, alcohol, snoep, chips,… soms eens wat vaker moet laten staan. Steek liever eens zelf de handen uit de mouwen om een vers potje te koken waarbij je bewust bent van de producten die je gebruikt.
Kan je dan altijd vertellen dat jou maaltijd voor 100% gezond was?
Nee misschien niet, misschien heb je wel een product gebruikt die net iets wat minder gezond was dan al de rest maar je deed wel de moeite om een zo goed en gezond mogelijke maaltijd voor jou lichaam te bereiden. Daarbij weet je op zijn minst wel wat het bevat (in grote mate) en geloof mij, je lichaam zal jou dankbaar zijn.

~ Real food doens’t have ingredients. Real food is ingredients. ~

Wat doe ik dan met twijfel gevallen?
Natuurlijk zijn er altijd van die producten waarbij je twijfels hebt, producten met grote beloftes door de vele mooie reclames die je voorbij ziet flitsen. Heb je een product gezien die jou wel lekker en gezond lijkt? (en dan heb ik het hier echt wel over een twijfelgeval die volgens jou gezond kan zijn en niet over een grote zak snoep of een lekkere cocktail die je plots doet watertanden) Probeer die gerust eens uit en laat jou vooral niet tegenhouden door de 10 x tallen monden die je tegenspreken. Ik zou zeggen laat jou lichaam bepalen wat goed voor je is want wanneer je goed genoeg luistert naar jou lichaam zullen zijn signalen jou wel snel duidelijk worden. (wees natuurlijk ook wel niet naïef, wat informatie opzoeken kan zeker nooit geen kwaad als je er echt niet veel van kent maar volg voornamelijk jou instinct bij je keuzes)

Doordat ik nu al een hele lange periode let op mijn voeding en 4/5 van de tijd zo gezond mogelijk eet geeft mijn lichaam mij nog duidelijker aan wanneer ik iets ongezonds binnenkrijg. Ik word namelijk sneller vermoeid, voel mij dan humeuriger of ik krijg een leeg gevoel alsof mijn lichaam beter verdien dan dit. (Wat zo ook is!) Dit is het mooie aan jou lichaam, verzorg jij hem goed dan zorgt hij ook voor jou. Want gezonde voeding is niet enkel belangrijk voor je fysieke toestand maar ook voor het mentale welzijn.
Dus je lichaam gezond en jij gelukkig! 😀

Eet jij gezond? Zo ja, welke invloed heeft de media op jou keuzes? Ondervind je hier ook vaak last van?

21040717_805558882938130_497782340_n

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s