10 Tips om je nachtrust te verbeteren!

Slaap…
Niets is zo belangrijk als een gezonde nachtrust om goed te kunnen functioneren overdag! Ben jij een goede slaper of ondervind je hier soms wat problemen mee?
Indien je ja antwoorde op het tweede, dan wordt het hoog tijd dat je hier verandering in gaat brengen want je slaap is namelijk de basis van je algemeen welzijn.

Slaap en rust zorgt er namelijk voor dat je lichaam terug volledig kan herstellen… Zowel je fysiek welzijn als ook je geest!
Het geeft jou spieren, weefsels,… de tijd om te herstellen en je geest de ruimte om de dagelijkse prikkels te verwerken. Daarnaast laad het ook je energiepeil op zodat je ‘s morgens terug fris en monter de dag kan starten. En niet te vergeten, het maakt het je ook nog gelukkiger en je voelt jou veel sterker.

Bij een tekort aan slaap:
– kan je immuunsysteem wat van slag zijn waardoor je sneller ziek wordt
– zal je sneller ongezond eten door het opdringerige ‘honger’gevoel naar een suikerboost om die lage energiepeil te compenseren.
– zal je concentratie dalen en kan je geheugen wat in de war zijn, met gevolg vergeetachtigheid.
– heb je meer kans op depressie of andere psychische klachten door je overmatige prikkelbaarheid en overgevoeligheid.
– herstel je minder snel.
– kan je sneller fouten maken die soms grote gevolgen kunnen hebben. (denk maar aan een auto-ongeluk bv)
– kan het na langere periode ernstigere gezondheidsrisico’s met zich meebrengen!

Dus heb je bed lief en kruip soms eens wat sneller onder de wol als je lichaam hier om vraagt! Vind jij dat je wel op een degelijk uur naar bed gaat maar ondervind je toch klachten van vermoeidheid dan kunnen deze volgende tips jou misschien wel wat helpen. (Indien er geen onderliggende lichamelijke problemen zijn)

10 Tips voor een goede nachtrust:

 1. Drink Kamille thee/valeriaan thee
  Je hoort wel vaker zeggen dat je geen thee moet drinken voor het slapengaan maar dit gaat hem dan voornamelijk over oppeppende thee zoals groene thee of zwarte thee. De kruiden Kamille en valeriaan hebben net een rustgevend en kalmerend effect op jou lichaam en zullen er voor zorgen dat de overige stress en zenuwen van de dag wat verzacht worden. Daarbij smaakt dit ook heel lekker vind ik, perfect toch?
 2. Warme melk met honing
  Ben jij niet zo een fan van thee drinken? Geen enkel probleem! Warme melk met honing is ook ideaal om de slaperigheid op te wekken. Melk bevat namelijk tryptofaan de grondstof voor serotonine ( en dus melatonine), het slaap hormoon.
  Wanneer je dan nog eens honing toevoegt wordt dit het ideale slaapmutsje, honing bevat namelijk suiker, en een klein beetje suiker voor het slapengaan stimuleert net ons brein om minder alert te worden. (hier hebben we het echt over een klein beetje, anders heb je het tegenovergestelde effect!) Daarbij vind ik dat die warmte ook een gezellig en rustgevend gevoel opwekt.
 3. Vermijd televisie/gsm net voor het slapengaan
  Vaak kijken we graag nog even wat televisie voor het slapengaan of checken we nog vlug onze gsm alvorens de ogen te sluiten. Dit zorgt er voor dat jou hersenen nog enorm overprikkeld zijn en dus nog niet volledig klaar zijn om in te dutten. Natuurlijk zal ik jullie niet vertellen dat je geen televisie meer mag kijken ‘s avonds of dat je volledig onbereikbaar moet zijn maar probeer dit toch zeker een halfuur voor het slapen gaan te vermijden. Ga liever even wat anders doen zoals rustig een boek of een tijdschrift lezen. (het is ook niet altijd optimaal maar beter dan flitsende beelden). Wanneer je het toch niet kan laten om nog even die gsm naar boven te halen zorg dan dat je deze op de blauwfilter zet, deze filter is namelijk veel rustiger voor jou ogen en zal de prikkels naar de hersenen iets wat minderen.
 4. WIFI uit
  Velen zullen hier misschien niet meteen aan gedacht hebben maar wanneer jou WIFI aanligt brengt dit enorm veel straling met zich mee. Die stralingen zorgen er voor dat jij onbewust sneller wakker wordt en onrustig slaapt. Doordat dit meestal onbewust is vragen mensen zich ook vaak af waar de vermoeidheid vandaan komt.
  (Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat dit wel een enorm verschil kan brengen, ik laat sindsdien nooit mijn WIFI nog aanliggen ‘s nachts)
 5. Ademhalingsoefeningen
  Ben jij het type die niets liever doet dan nog liggen stressen in bed over de gebeurtenissen van de dag? Dan zijn ademhalingsoefeningen voor jou misschien wel de perfecte oplossing. Hier ga je namelijk jou focus volledig verleggen op je ademhaling en laat je die stress even links liggen. Dit zorgt er voor dat jou hersenen, zenuwen en spieren kalmer worden waardoor je stillaan gaat indommelen. Wanneer je het moeilijk vind om je op jou ademhaling te gaan concentreren, dan kan je hier nog altijd de in- en uitademingsbeweging gaan tellen. (Bij ondervinding heb ik opgemerkt dat een korte tussenpauze tussen jou in- en uitademen ook een zeer positief effect heeft)
 6. Dromen stimuleren
  Hou je er niet zo van om je op jou ademhaling te gaan concentreren? Maakt jou dat net nog meer nerveus? Ga dan even nadenken over een leuke herinneringen die je hebt meegemaakt op reis bijvoorbeeld. Keer terug naar die tijd en probeer je zoveel mogelijk alle details te gaan herinneren. Hoe ervaarde je dat moment, welke geluiden hoorde je, wie was daar aanwezig, wat deed jou net zo goed voelen,… focus je enkel op de positieve ervaring van dat moment, zo stimuleer je jezelf om in slaap te vallen met een mooie herinnering die zich misschien wel verder gaat afspelen in je slaap. Wedden dat je met een glimlach in slaap valt?
 7. Sporten en beweging
  Wanneer jij op een regelmatige basis zorgt voor de nodige beweging of sport dan zal jou lichaam zich meer bewust zijn van rust en spanningsmomenten. Hierdoor voelt jou lichaam beter aan wanneer het tijd is om te gaan slapen en wanneer het tijd is om alert te zijn. Je lichaam is namelijk meer gewent aan die snelle overgang.
 8. Eet niet te laat
  Ben jij iemand die graag nog wat snackt voor het slapengaan? Ik snap jou gevoel volledig want dat is ook iets wat voor mij zeer moeilijk ligt en voor velen trouwens!
  Dus wees gerust je bent hierin niet alleen! Even wat relaxen met een lekkere snack is complete me-time vind je ook niet? Dit is natuurlijk niet de perfecte manier om een goede nachtrust op te wekken, je maag zit namelijk nog vol en moet nog volop werken waardoor de slaap wat uit blijft. Kan je het toch niet laten om toch iets te snacken voordien? Zorg dan voor een lichte snack met zo weinig mogelijk suikers. (zoals ik hierboven al vertelde, een klein beetje suiker is goed maar het kan snel teveel zijn) of drink wat water om het ‘honger’ gevoel wat te doen dalen.
 9. Zorg voor een goede slaapruimte
  Hiermee bedoel ik dat de plaats waar je slaapt ook heel veel invloed heeft op jou slaapritme. Zorg voor een goed verluchte kamer die compleet donker wordt gemaakt en niet te warm is. Er zijn namelijk verschillende factoren die je slaap kunnen verstoren, namelijk temperatuur, licht, geluid, geen degelijk slaapmateriaal,…Van slaapmateriaal gesproken, een goede matras en kussen is een enorme must, dus vraag hierom raad wanneer je twijfelt over de kwaliteit van de jouwe! Dit is niet enkel een prioriteit voor je slaapritme maar ook voor jou rug, nek,…
 10. Bachbloesem kruid
  Voor degene met hooggevoeligheid zoals ik of de enorme piekeraars onder ons kan ik ook bachbloesem aanraden. Bachbloesem is namelijk een kruid die het piekeren en de stress wat kan onderdrukken. In bachbloesems heb je verschillende soorten. Om de juiste soort specifiek voor jou te kunnen vinden kan je het beste raad vragen bij een professional.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s