Ben jij een eeuwige twijfelaar?

 

Heb jij vaak duizend en één gedachten in je hoofd?
Lijkt het soms op een oneindig strijd met jezelf over welke keuze uiteindelijk de juiste is. Herken je gedachten zoals: “Wat wil ik met mijn leven?”, “Welk kledingstuk zal ik kiezen?”, “Wil ik vis of vlees eten vanavond?”, “Misschien was het andere toch beter?”, “Wat als…?”, etc…

Wees gerust je bent hierin niet alleen. Vele mensen worstelen met dit zelfde probleem. In een wereld met dit groot en uitgebreid aanbod aan keuzemogelijkheden is het meer dan normaal dat een keuze maken niet in 123 gebeurd. Als je hierin dan nog eens gevoelig bent van aard, kan dit nogal snel overslaan in een lastige tweestrijd met jezelf. Dit kan als enorm vermoeiend en frustrerend ervaren worden en dit is dus geen pretje.

Maar is er in deze wereld wel altijd sprake van eigen wil of komt die eeuwige twijfel ook door invloeden van buitenaf?:
Het wat verloren gevoel van eigen wil in deze wereld is verstrengeld geraakt met de invloed van anderen hun mening en de overvloed aan keuzes in de media die ons hoofd brainwashen. Vaak raken we hierdoor in de war en kunnen we er soms zelf geen kop en staart meer aan krijgen van wat nu uiteindelijk een keuze is vanuit ons eigen hart. Soms zijn we ons onbewust van hoe sterk deze invloeden onze keuzes bepalen. Het lijkt alsof je een keuze maakt voor jezelf maar op langer termijn maakt het jou niet gelukkig en voel je jou nog steeds niet voldaan. Hierdoor kom je vaak in gevecht met jou gevoel en jou denken. Herken je dit aan bij jezelf? Dan wordt het hoog tijd om jou ware ik terug te vinden en naar de stem van jou hart te gaan luisteren.

Hoe kan je in deze wereld dan leren om volledig jou ware ik te volgen?:
Het is alvast geen piece of cake! Invloeden kunnen zodanig diep vast gegrond zitten dat ze je onbewust meeslepen in hun manier van denken. Je denkt als het ware dat dit jou gedachten zijn en dat dit is wie je bent. Toch zijn er manieren om je ware ik terug te vinden en te ontdekken welke gedachten nu echt van jou zijn en de welke niet. Dit zijn geen makkelijke trucjes of wetenschappelijke wijzen die zwart op wit bij iedereen hetzelfde verlopen. Iedereen ervaart dit proces namelijk anders en moet voor zichzelf ontdekken wat het beste werkt. De tips die ik jou hieronder zal geven zijn enkele hulpmiddelen die voor jou een trigger kunnen zijn om de knop om te draaien en om eens te gaan kiezen voor jezelf. Het is eigenlijk allemaal een kwestie van een ommekeer  maken in jou denkwijze en in jou manier van kijken naar het leven. Dit vraagt wat tijd dus eventjes kiezen voor jezelf is hierin volledig op zijn plaats en totaal niet egoïstisch.


~ If you want to know where your heart is, look to where your mind goes when it wanders. ~

 5 S
tappen naar je ware ik:
1) Leer loslaten:
Ik hoor nu al velen denken ” Ja, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan! ” en dat klopt.
Het lijkt inderdaad enorm moeilijk om te leren loslaten. We houden met zoveel zaken rekening en we zijn angstig de controle te verliezen wanneer we meer zouden los laten.
Maar net wanneer we leren los laten zal angst geen controle meer hebben over ons. We denken steeds zelf de controle te hebben over ons leven terwijl angst vaak ons de baas was. Angst was dan misschien wel hetgene die jou beschermde voor bepaalde misstappen maar angst is ook hetgene die jou tegenhoud in gaan voor wat je echt wil en wat je echt nodig hebt. Wanneer je leert los te laten zullen negatieve invloeden, faalangst, onzekerheid,… minder vat hebben op jou. Je leeft meer in het hier en nu. Wanneer je dan alles gewoon op jou laat afkomen zonder enige verwachting of teleurstelling dan verdwijnt het woord misstap en falen als damp in de lucht.

Hoe doe je dit?:
Hier bestaat niet echt een vaste instructie voor maar ik kan je hierin wel een tip geven. Neem elke dag even de tijd om bij jezelf stil te staan. Denk eens aan alles die jou die dag een negatief gevoel gaf en die je nog steeds vasthoud in jou gedachten. Vertel daarna tegen jezelf dat het oke is om het nu los te laten en om verder te gaan zonder jou hier nog verder aan vast te klampen. Wanneer je jou hersenen hier vaak aan herinnert dat het oke is om los te laten, dan gaan jou hersenen dit ook vaker uit zichzelf gaan doen. Je geprogrammeerd als het ware je eigen denkwijze.

2) Probeer jezelf minder vaak te hechten aan personen of dingen:
Hierbij wil ik niet zeggen dat je niet mag liefhebben, graag zien of vriendschappen sluiten natuurlijk! Ik wil hier gewoon mee bedoelen dat mensen zich soms te snel en te extreem gaan hechten aan een ander persoon of ding waardoor ze zich geen leven meer kunnen inbeelden zonder de ander. Hechting is een grote oorzaak in het creëren van teleurstelling, onzekerheid, aanhankelijkheid, … deze verschillende punten zorgen er wederom om dat je vaker gaat twijfelen. Je denkt namelijk niet meer alleen aan wat jij wil, je houdt ook rekening met alles en iedereen rondom jou. Hierin kan je vaak jezelf gaan verliezen. Daarnaast ga je bij een te sterke hechting, de persoon of het ding niet meer compleet graag zien in zijn ware waarde maar wel volgens de perceptie van jou over die persoon/ding. Dit kan wederom zorgen voor teleurstelling en twijfel wanneer de persoon toch niet volledig blijkt te zijn als het plaatje in je hoofd.

– Hoe doe je dit?:
Probeer gewoon vaker jezelf erop te betrappen wanneer je plots teleurgesteld wordt wanneer iemand plots niet volledig reageert of doet zoals je had gehoopt. Probeer die teleurstelling los te laten en de ander te accepteren in zijn waarde. Teleurstelling is namelijk een gevoel die je zelf creëert. Als jij geen verwachtingen zou hebben van de ander dan hoef je ook geen gevoel van teleurstelling te voelen. Het ligt volledig in je eigen handen.

3 Doe vaker iets alleen:
Het is OK om eens op je eentje te zijn! Wanneer je alleen bent heb je de tijd om eens te gaan ontdekken wat jij leuk vind en wat jou een goed gevoel geeft. Personen die zich goed bewust zijn van hun passies en drijfveren zullen veel minder vaak twijfelen. Ze voelen zich namelijk zeker over zichzelf en ze weten wat ze willen. Dus ga gerust eens op je eentje gaan ontbijten of doe eens een wandeling in het bos. Doe gewoon wat je leuk vind en zoek eens een nieuwe uitdaging. Voor de mensen die wel houden van een echte uitdaging is een reisje alleen boeken ook de perfecte manier om jezelf meer te gaan ontdekken.

4 Meditatie of yoga:
Meditatie en yoga zijn twee technieken waarbij je even de tijd neemt om innerlijke rust te creëren binnenin jezelf. Je gaat jou hierbij focussen op jouw ademhaling en je laat stress stillaan wat verdwijnen. Wanneer je op een punt bent van intense innerlijke balans, dan word je meer één met je diepste innerlijke gevoelens. Je leert jezelf hierdoor beter kennen zowel op fysiek als mentaal vlak.

5 Volg vaker je intuïtie:
Je hoort het vaak zeggen “Had ik maar bij mijn eerste keuze gebleven.”.
Mensen gaan namelijk intuïtief meestal reeds een keuze maken maar ze worden plots verblind door de vele andere mogelijke opties. Hierdoor ontstaat er een twijfelgevoel. Doordat mensen soms te weinig luisteren naar hun hart en gevoel lopen ze vaak hun intuïtief voorgevoel mis of negeren ze die compleet. Dit levert dan spijt op nadien wanneer ze merken dat hun eerste keuze toch wel de betere keuze zou geweest zijn.

Hoe doe ik dit?: 
Simpel volg gewoon eens vaker je eerste gevoel.

wp-image-2030920926

8 thoughts on “Ben jij een eeuwige twijfelaar?

  1. Goede tips. Nu ben ik niet echt een twijfelaar maar ik denk toch ook dat het goed is om soms even te kijken of je nog echt naar jezelf luistert. Een aantal tips zoals de yoga en mijn intuïtie volgen doe ik wel maar ik ga me is verdiepen in de andere 3 tips!

    Like

  2. Mooie tips Anjuli. Ik breng ze al heel wat jaartjes in de praktijk en het werkt echt. Ik wil nog toevoegen: Vergelijk jezelf niet met anderen, volg je eigen pad. Succes!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s