Verveling, een gemene levenszuiger?

~ The opposite of happiness is not sadness. It’s boredom. ~

Iedereen kent wel het gevoel van verveling. Niets om handen hebben, doelloos voor je uit staren, ijsberen in huis, gefrustreerd worden op het werk,…zucht…blaas…puf

Maar wist je ook dat verveling soms ernstiger kan zijn dan je denkt?
Zeker wanneer je met dit gevoel blijft rondlopen, dat aanslepend gevoel van leegte en een knauwend gevoel in je maag, dan wordt het tijd dat je alarmbel gaat rinkelen.
Dit kan namelijk een voorbode zijn van de look-a-like van een burn-out of een depressie…
Zeg hallo tegen de bore-out.

 

De bore-out:
De bore-out is een gevolg van een tekort aan uitdaging, een sleurende routine of een plotse desinteresse in het leven. Je voelt je meer en meer loom en lui worden, je krijgt steeds vaker last van uitstelgedrag en je leeft als het ware op een automatische piloot. Je levenslust kan hierdoor ook extreem dalen en net zoals bij een burn-out kan je hierbij enorm veel intense stress gaan ervaren. Verveling kan zelfs zo een frustrerend en ellendig gevoel creëren dat het jou lichaam totaal in een negatieve spiraal kan gaan duwen. Fysiek en mentale uitputting dus! Daarnaast moet je ook nog eens opletten want chronische stress en andere kwaaltjes liggen op de loer! 


Spiraalgedrag:
verveling ⇒ levenslust ⇓ ⇒ frustratie ⇒ negatief denken ⇒ tegenslag                                                                                                           ⇓
verveling ⇐ levenslust ⇓ ⇐ frustratie ⇐ negatief denkenWat is het verschil tussen een burn-out en een bore-out?:
Wel een burn-out is een fenomeen gecreëerd door een overmate aan drukte prikkels waarnaast een bore-out net ontstaat door een tekort aan prikkels. Beide zijn even ernstig en schadelijk voor je gezondheid en levensenergie, dus onderschat ze zeker niet! Op zich zijn een burn-out en een bore-out dus niet hetzelfde maar toch zijn de symptomen zeer gelijklopend. Denk maar aan de symptomen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, lusteloosheid, depressiviteit,… die symptomen komen namelijk bij beiden voor. Het verschil ligt hem dus voornamelijk bij de oorzaak van het ontstaan. Een bore-out is de nog iets minder gekende en ‘geaccepteerde’ versie van de twee. Je wordt namelijk nogal snel gezien als een lui en ongemotiveerd persoon ondanks dat dit zeker niet het geval hoeft te zijn! Integendeel je hebt nood aan spanning en uitdaging in jou leven, wat is daar verkeerd aan?

Hoe voorkom je een bore-out?:
Ik zou zeggen blijf jezelf uitdagen en ga op ontdekking naar je passies! Blijf vooral niet hangen in wat jou ongelukkig maakt want het leven is te kort en mooi om stil te staan bij situaties die jou eigenlijk niet positief voeden.  
Uit eigen ervaring weet ik dat ik gevoelig ben voor het hebben van een bore-out vanwege mijn extravert/ambivers hoogsensitiviteit kantje (hier kom ik later nog op terug) . In het kort verwoord: Ik heb sterke nood aan verandering, uitdaging en prikkels waardoor verveling snel kan toeslaan bij gewone routine momenten. Maar ik geef niet toe aan het lege gevoel die kan opkomen bij een normale dag en ik blijf vechten voor die innerlijke balans! Het is de kunst om jezelf steeds te blijven uitdagen op de gepaste momenten en toch te zorgen voor die welverdiende rust en ontspanning tussenin, balans.

Hoe ‘genees’ je een bore-out?:
Ga tegen je eigen negativiteit in, dwing jezelf om buiten te komen en wees eens lekker egoïstisch! Ga jezelf wat verwennen met een heerlijke maaltijd, een wellness beurt of boek een reis! Doe iets wat jij leuk vind! Voel je dat je eigen koppigheid jezelf in de weg zit, bijt het van je af! Ga
jezelf ontdekken en zoek wat jou vlam vanbinnen doet branden! Laat niets of niemand de kans om deze volledig te doven. Want jij en enkel jij kan jouw bore-out overwinnen! 

Tip: Praat met mensen die je nauw bij het hart liggen en waarvan je weet dat ze zullen luisteren. Steun zoeken kan je net dat extra duwtje in de rug geven. Selecteer wel doordacht de mensen aan wie je jouw gevoelens uit. Voorkom negatieve persoonlijkheden in je buurt. Wees ook niet angstig of sceptisch als het gaat om hulp zoeken bij een psycholoog of therapeut, sociaal contact helpt! Bij een bore-out heb je namelijk snel de neiging je te gaan afzonderen en sociaal contact te gaan vermijden wat jou nog meer in die negatieve spiraal kan doen vast zitten.

21469628_812824398878245_148916299_n

8 thoughts on “Verveling, een gemene levenszuiger?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s