3 situaties waarbij egoïsme een must is!

Egoïsme goed of slecht?:
Over het algemeen wordt egoïsme gezien als een negatief woord, een slechte karaktertrek of als zelfzuchtig gedrag. Toch is egoïsme in bepaalde situaties echt een noodzaak! Vooral als het komt op jouw eigen geluk creëren.
Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je plots heel gemeen moet worden, anderen moet gaan kwetsen of iemand moet benadelen hiermee, totaal niet! Egoïsme kan namelijk gewoon als bescherming worden gebruikt voor jouw eigen welzijn, jouw eigen geluk.
Zie jij hier nog niet echt een positief kantje aan? Geen enkel probleem!
In deze blog zal ik namelijk mijn visie even delen op vlak van egoïsme. Ik zal wat meer uitleg geven over de positieve zijden hiervan en ook waarom jij egoïsme misschien vanaf nu op een hele andere manier moet gaan bekijken.

Wanneer is egoïsme een must?
Ik vind dat egoïsme een must is als het draait om de 3 volgende onderwerpen namelijk:
Jouw toekomst, jouw gezondheid en jouw eigenwaarde. Deze 3 onderwerpen bepalen namelijk niet alleen jouw geluk maar ook het geluk van alle mensen die zich rondom jou begeven, de mensen waar jij om geeft bijvoorbeeld. En zijn dit nu niet net de 2 aspecten die het belangrijkste zijn in iemands leven? Of dat jij nu de algemene mensheid gelukkig wil zien of voornamelijk jouw eigen familie en dichtste vrienden, egoïsme kan je hierbij zeker een handje helpen. Wedden dat jouw positieve vibes een glimlach op andermans gezicht zal laten verschijnen?

We gaan nu even dieper op de 3 verschillende onderwerpen ingaan… 

Jouw toekomst:
Als het draait om jouw toekomst is egoïsme zeker niet misplaats en een totale must want jij en enkel jij weet wat jij echt wilt bereiken. Vaak willen mensen goedwils (of kwaadwils) jou keuzes gaan beïnvloeden. Ik geef je alvast één tip, laat dit zeker niet gebeuren. Doe steeds wat voor jou goed voelt en ga niet tegen je eigen intuïtie in! Hiermee wil ik niet zeggen dat moederlief, jouw held van een vader of jouw beste vriend(in) steeds ongelijk hebben…nee natuurlijk niet! Het kan namelijk heel goed zijn dat hun visie even juist is als de jouwe, of dat hun visie zelfs net iets beter doordacht is! Toch vind ik dat eigen ervaring de beste leerschool is om op langer termijn jouw doelen te behalen. Dus wanneer jij echt zeker bent van je stuk en je niet TE roekeloos een besluit neemt dan lijkt mij dit de perfecte keus. Ondanks dat dit misschien niet altijd de ‘slimste’ keus hoeft te zijn en deze je niet altijd de gewenste resultaten zal geven. Het is namelijk zo dat je uit jouw fouten moet gaan leren om het de volgende keer net dat ietsje beter te doen. En wat je zelf ervaart blijft sterker in het geheugen hangen.
(P.S. raad vragen bij een ander kan zeker geen kwaad, het gaat er hem vooral om dat je uiteindelijk zelf de eindbeslissing neemt en dat je dit doet met het diepste van jouw hart.)

Jouw gezondheid:
Deze vind ik ook zeker een hele belangrijke! Nu vraag je jou misschien af wat ik wil bedoelen met egoïstisch zijn op vlak van jouw gezondheid…
Wel hier heb ik het dus voornamelijk over sociale invloeden, denk maar aan alcohol, fastfood, roken, zware uitgaansperiodes, wat dan ook…
Vaak worden mensen beïnvloed door anderen die hen vertellen om iets wat ‘losser’ te zijn, niet zo snel te ‘plooien’, gewoon eens even wat uit te proberen, …
Het mag dan misschien wel niet altijd met een slechte bijbedoeling zijn of  met voorbedachte rade maar wanneer het een stap is tegen jouw wil, wees dan even egoïstisch en kies voor jezelf. Wil je naar huis vertrekken, heb je even geen zin meer in alcohol, of is dat laatste gebak echt teveel voor jou, zeg dan gewoon ‘neen’! Wees niet beschaamd of angstig voor anderen hun reactie, zie dit als jouw sterkte! Jij durft te kiezen voor jezelf! Jij durft ‘neen’ te zeggen! Personen die oprecht om jou geven zullen jou dit nooit kwalijk nemen en hier zeker begrip voor tonen, indien niet, dan weet je wat jou te doen staat vrees ik…

Jouw zelfwaarde:
Laat nooit maar dan ook nooit iemand jouw zelfwaarde naar beneden halen! Als iets of iemand jou manipulatief ‘dwingt’ om iets te doen waarbij je jezelf moet bewijzen en het voelt niet oké, doe het dan niet! Het is oké om iets te weigeren wanneer het jou een naar of ongemakkelijk gevoel geeft. Niemand hoeft jou te ‘dwingen’ iets te doen, jij hebt de controle op jouw gedachten, jouw handelingen, jouw leven. Hier dus ook opnieuw, wanneer mensen oprecht om jou geven dan zullen die daar begrip voor opbrengen! Wanneer die mensen jou nadien raar bekijken, kwaad worden of je uit gaan zitten lachen dan zegt dit meer over hen dan over jou. Ga dus nooit nadien zitten piekeren of dat je beter naar hen had geluisterd. Het antwoord is absoluut ‘Neen’ dus! Jij hoeft jou voor niemand te bewijzen, blijf altijd trouw aan jezelf en dan komen de juiste mensen automatisch naar jou toe. (Positieve aantrekkingskracht)

Dit was kort even mijn visie over egoïsme en waarom dit niet altijd als ‘slecht’ moet worden gezien. Hoe denken jullie hierover? Heb je hier zelf ervaring mee, situaties die je wil delen? Laat gerust even een berichtje achter!

Tip van de dag:
Wees vanaf nu soms maar eens wat egoïstischer en voel je hier niet schuldig over! Doe het wel met de juiste intentie!

22127520_823733351120683_728244754_n

2 thoughts on “3 situaties waarbij egoïsme een must is!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s