Mijn favoriete cheat snack, chocolade, plaatsen we dit bij gezond of eerder ongezond?

Als er één snack is waar ik zeer moeilijk vanaf kan blijven dan is het toch wel chocolade! Je kunt het best mijn ‘kleine’ (gezonde) verslaving noemen. Met ‘gezond’ wil ik hier zeggen dat mijn hunkeringen naar chocolade nu ook niet zo extreem zijn dat ik gek zou worden zonder… maar laten we zeggen wanneer de trek opkomt ligt er best wel een reepje klaar! (Zeker wanneer de vrouwelijke maandelijkse hel terugkeert kan ik zonder chocolade best wel eens moody worden!). Gelukkig ben ik voornamelijk fan van pure chocolade! Daar krijg ik toch misschien wel een extra plusje voor.

Maar…

Is chocolade nu eigenlijk gezond of eerder ongezond?
Goed nieuws voor de chocoladefanaten onder ons! Chocolade is wel degelijk gezond voor je lichaam en je geest. Laat ik hier wel even bij vermelden dat dit voornamelijk over PURE chocolade gaat. Hoe puurder de chocolade, hoe beter. In pure chocolade zit namelijk heel wat van het bestanddeel cacao. Cacao bevat veel verschillende vitaminen en mineralen die jou lichaam nodig heeft. Daarbij bevat het ook nog eens een extra voedingsstof, fenylethylamine genaamd, die jouw geluksgevoel doet stijgen! Chocolade werkt daarnaast cholesterol verlagend, het is goed voor je hersenen en het zou hart- en vaatziekten voorkomen.  Ideaal toch? (En dit zijn niet de enige positieve effecten van chocolade, er zijn er nog een heleboel!)

En wat dan met melkchocolade?
Melkchocolade bevat meteen veel minder van de gezonde stof cacao waardoor het in mindere mate jouw lichaam positief beïnvloed. Daarbij bevat pure chocolade ook nog eens een antioxidant Flavanoïden die je ook niet terug vind in melkchocolade. Dus laten we zeggen, melkchocolade in mate mag zeker maar het zal geen tot zeer weinig meerwaarde geven aan jouw lichaam!

Minder goed nieuws voor de witte chocolade liefhebbers…
Witte chocolade bevat namelijk niets meer van de gezonde stoffen die chocolade eigenlijk zou moeten bevatten. Denk maar aan cacao, flavanoïden,…
Op zich is witte chocolade de naam ‘klassieke’ chocolade eigenlijk niet waardig.
De smaak is natuurlijk wel eens lekker en voor velen misschien de favoriet… Maar wat jouw gezondheid betreft kan je deze beter wat meer links laten liggen.

Nu hebben we het voornamelijk gehad over de positieve effecten op de gezondheid.
Maar hoe zit het dan met de calorieën? 
Ondanks dat pure chocolade zeer gezond is voor je lichaam moet je toch wel opletten met de hoeveelheden. Het is namelijk zo dat pure chocolade iets minder calorieën bevat dan melkchocolade en witte chocolade maar het is op zich een ‘verwaarloosbaar’ verschil. Doordat chocolade jou toch wel een goed gevoel geeft kan je jou hier snel in mispakken. Let hier dus wel mee op dat je jezelf plots niet volstopt met teveel chocolade. Op zich geeft pure chocolade je  wel een iets wat meer verzadigd gevoel waardoor je hersenen sneller een signaal zullen geven dat je  ‘vol’ zit. Toch is de verslavingsdrang van velen sterker dan het verzadigd gevoel.

Conclusie:
Je moet chocolade dus zeker niet verbannen uit jouw gezonde levensstijl, integendeel! Snoep gerust eens een lekker stukje pure chocolade en geniet er met volle teugen van. Onthoud enkel, less is more. Wanneer je dus wilt afvallen is de smoes ‘chocolade is gezond’ niet de manier om jouw plotse vreetbui goed te praten. Je bedriegt hier niet alleen een ander mee maar ook jezelf.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s