Waarom kan je jou plots zo leeg voelen? Of is dit hoe eenzaamheid voelt?

Ken je het gevoel van leegte? Een bijna onbeschrijfelijk gevoel van verwardheid, loomheid en doelloosheid. Een gevoel alsof er iets mist. Een gevoel die plots kan verschijnen uit het niets zonder enige echte verklaarbare reden. (Of dat denken we) Misschien bekijk jij dit wel niet als leegte maar gaf je dit gevoel een heel andere naam, een andere betekenis. Misschien omschrijf jij het wel als eenzaamheid.

Het gevoel waarover ik het wil hebben is kort weg het gevoel waarbij je doelloos voor je uit staart zonder enig fut in je lichaam of nuttige gedachten in je hoofd. Het gevoel waarbij er vragen voorbij vliegen zoals: ‘Waarom voel ik mij nu zo?’, ‘Hoe moet ik nu verder?’, ‘Is dit het?’, ‘Waarom voelt het alsof ik iets mis?’, ‘Wanneer gaat dit gevoel over?.’, zonder dat er ook maar één nuttig tegen antwoord in jouw hoofd tevoorschijn springt. Want wat is er nu moeilijker dan een antwoord vinden op iets wat er niet is, een leegte die je niet kan vullen, iets wat jou ontbreekt zonder duidelijke oorsprong.

Hoe komt het nu dat dit gevoel zo plots kan komen opdagen? Wat lokt dit uit en beter nog… kan je er iets tegen doen? Want degenen die dit gevoel herkennen weten alvast goed dat dit gevoel allesbehalve als aangenaam en prettig kan worden omschreven.

Vanwaar komt dit gevoel?:
Het gevoel van leegte kan verschillende oorzaken hebben maar de wetenschap blijft hier over het algemeen nog redelijk vaag over. Het is een gevoel waar weinig over wordt geschreven en gesproken, een gevoel waar nog weinig duidelijkheid over is.
Enkele mogelijke oorzaken kunnen zijn:
– Gebrek aan gevoelens: Sommige mensen worden nu eenmaal minder snel geraakt en geprikkeld door situaties en gebeurtenissen rondom hen. Dit kan soms een gevoel creëren van leegte, een gevoel van onbegrip tegenover gevoelens en hun belevenis. (Het is nog niet helemaal duidelijk hoe mensen hier chronisch last van kunnen hebben, indien de oorzaak niet vanuit een stoornis komt.)
– Primitief afweersysteem: Er wordt ook gedacht dat wanneer men negatieve emoties zou onderdrukken, dat dit zou kunnen zorgen voor het verdringen van een deel van jezelf, een deel van je gevoelens. Daarnaast kan langdurige overprikkeling net hetzelfde veroorzaken. Je sluit je als het ware tijdelijk af voor jezelf en dit kan voor verwarring of een leegte-gevoel zorgen. (depressie, burn-out, bore-out,…)
– Gebrek aan identiteit: Wanneer je geen sterk ik-gevoel hebt, kan je soms moeilijk omschrijven wat je voelt, wie je bent, wat je wilt,… dit gevoel kan zorgen voor een vervreemding van jezelf. Gevolg: een hol gevoel vanbinnen, een leegte.
Hormonen: Bij menstruatie en de menopauze kunnen de hormoonschommelingen zorgen voor een gevoel van leegte, depressie.
– Vitaminetekort:
Vitaminetekort kan zorgen voor een gevoel van depressie, depressie kan een leegte-gevoel als gevolg hebben.

– Borderline: Dit is een persoonlijkheidsstoornis waarbij een chronisch gevoel van leegte een symptoom is. Hierbij is het aangeraden contact op te nemen met een specialist.
– Eenzaamheid: Wanneer je jou niet verbonden voelt met andere mensen en een tekort ervaart aan sociale contacten kan dit ook een rol spelen in het ervaren van een leeg gevoel. Je kan je als het ware ‘anders’ of ‘er niet bij horen’ voelen. Eenzaamheid wil namelijk niet enkel zeggen dat je alleen bent, eenzaamheid kan ook ‘je alleen voelen in een menigte’ betekenen. Dit kan voort komen vanuit een gevoel van onbegrip, weinig zelfvertrouwen, vooroordelen, geen gelijkenissen vinden, ….
– …

Hoe ga je er mee om? Kan je er iets aan doen?:
Spijtig genoeg is er geen standaard manier om deze leegte te vermijden of kwijt te geraken. Wel kan ik jou als hulp en sterke tip het volgende meegeven:
Houdt een dagboek bij waarin je noteert:
– Wanneer je dit gevoel voelt opkomen (na welke handeling, situatie, prikkeling)

– Hoe je jou voelt tijdens deze momenten van leegte
– Wat jouw handelingen zijn tijdens dit gevoel
Een dagboek kan namelijk zorgen voor wat meer duidelijkheid en een zichtbaar komend patroon. Let op terugkomende uitlokkers, situaties of personen! Misschien kan je zo na een tijdje voor jezelf gaan uitmaken wat bij jou voor dit leegte gevoel zorgt.  

Goed of slecht?: 
Ondanks dat dit gevoel allesbehalve leuk is, kan leegte een teken zijn van groei. Zelfkennis is namelijk de sleutel tot persoonlijke groei en verandering. Wanneer je voor jezelf probeert uit te maken wat dit gevoel voor jou betekent en waaruit het voorkomt, kan dit tegelijk ook zorgen voor antwoorden op jou verdrongen vragen. Het kan jou emotioneel en persoonlijk doen ontplooien. Het kan jou een nieuw inzicht en interpretatie bieden over hoe je in het leven wil staan.

5 thoughts on “Waarom kan je jou plots zo leeg voelen? Of is dit hoe eenzaamheid voelt?

 1. Interessant! Toevallig heb ik de afgelopen week wel weer dat lege gevoel gehad maar ik was nog niet achter de oorzaak.. En heb er eigenlijk ook nog niet bij stil gestaan dat er überhaupt een oorzaak achter zou kunnen zitten.. Ik ga de dingen inderdaad maar eens bijhouden en kijken wat ik daar uit kan halen:).

  Liked by 1 person

  1. Soms krijgen we zoveel verschillende gevoelens over ons heen dat het vaak een automatisme wordt om deze wat te gaan negeren met onze dagdagelijkse bezigheden. (Ondanks dat dit gevoel enorm sterk aanwezig kan zijn) Als we er dan eens meer gaan bij stilstaan en eens meer naar ons lichaam gaan luisteren kan dit vaak mooie veranderingen teweeg brengen.

   Liked by 1 person

 2. Heel herkenbaar wat je daar schrijft. Ik voel me eigenlijk zeer vaak compleet futlloos en ik ben ook vaak verward, terwijl ik tegenover de mensen in mijn omgeving zeker genoeg slaap.
  Eenzaamheid herken ik ook. Ik heb me altijd anders gevoeld dan andere mensen. De laatste jaren heb ik echter wel wel geleerd dat het oké is.

  Liked by 1 person

  1. Zeer goed van je dat je leren accepteren hebt dat anders zijn zeker oké is! Iedereen is uniek en dat is een prachtige waarheid. Het accepteren van je uniek zijn en het leren omgaan met wie je bent is steeds een stap dichter bij balans en innerlijke geluk. Misschien helpt het je om bij deze futloze momenten op te schrijven wat je voelt, om nog wat meer duidelijkheid te krijgen op de ‘uitlokkers’ van dit gevoel.

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s